Zamieszczone przez alxxx
[O2] doładownie turbosprężarki
Zwiń
X
-
[O2] doładownie turbosprężarki
witam zacnych forumowiczan
Mam takie pytanie jak wygląda wykres doładowania turbiny w silniku 1.9 tdi bxe na poszczególnych biegach.Chodzi mi o cały zakres obrotów w odniesieniu do KM i Nm oraz ilości powietrza.Chce sobie ustalić w jakim zakresie obrotów poruszać się skodzianką ażeby turbina miała jak najlepsze życie
-
-
tak wiem ale nie mam na chwilę obecną możliwości podpięcia kompa żeby to sprawdzić bo nie mam kabla ani programu hehe głównie chodzi mi oto żeby mieć wyznacznik jak to wygląda a pózniej postaram się o wykres do mojej skodzianki i będzie gitZamieszczone przez abstinentczy ja wiem
da się tak ustalić :idea:
może czas na wskaźnik doładowania na pokladzie
Komentarz
-
-
skąd taki wykres mogę ściągnąćZamieszczone przez loruzerknij sobie na wykresy bxe , tam masz rozkład momentu i mocy, jeździj między max moment a max mocy i będzie git
masz rację ale jak kierowniczki w turbo nie będą chodziły w całym zakresie to jest błąd przełądowania i tryb awaryjny a póżniejszej konsekwencji zatarcie kierowniczek i turgo do wymianyZamieszczone przez abstinenta kto Ci każe gaz do dechy wciskać
suszara pompuje (czyli kręci się) w zależności od położenia pedału przyśpieszenia fachowo mówiąc
Komentarz
-
-
wykres masz robiony na 3-cim biegu przy bucie w podłodze, zaś kierowniczki są wtedy maksymalnie przymknięte.No właśnie, a tak sobie myślę skoro max moment jest przy 1900obr, to kierowniczki jeszcze nie są otworzone w pełnym zakresie? Niech mi to ktoś łopatologicznie przełoży, nie kumatemu mechanicznie laikowi.
tu mój : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48767Zamieszczone przez gacaskąd taki wykres mogę ściągnąć
a tu poszukaj innych : http://forum.octaviaclub.pl/viewforum.php?f=18O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
chodzi o zimny silnik :lol:Zamieszczone przez gacamasz rację ale jak kierowniczki w turbo nie będą chodziły w całym zakresie to jest błąd przełądowania i tryb awaryjny a póżniejszej konsekwencji zatarcie kierowniczek i turgo do wymianyZamieszczone przez abstinenta kto Ci każe gaz do dechy wciskać
suszara pompuje (czyli kręci się) w zależności od położenia pedału przyśpieszenia fachowo mówiąc
fakt że dla samego silnika nie jest też dobra jazda na wysokich obrotach zaraz po odpaleniu
ale można to jakoś wypośrodkować i nie jeździć na zimnym do 2500 tylko do 3000-3500 delikatnie wciskając "pedał przyśpieszenia" :lol:
Komentarz
-
Komentarz